Перші овочі – ризик чи задоволення ?
З настанням весни на полицях магазинів та на ринках з’являється все більше апетитних та дуже гарних овочів, які рука так і тягнеться купити. Ми вже скучили за цими свіжими продуктами, плюс вітаміни, яких дуже бракує нашому організму. І все було б добре, якби не одне але – нітрати, які є майже у всіх овочах.
Нітрати – це солі або ефіри азотної кислоти, які застосовуються в якості добрива та у виробництві. Нітрати забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в овочах, а потім потрапляє в організм людини, шкодить здоров’ю. Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив. Неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт можуть зумовити накопичення в ґрунті, а потім і в продуктах рослинного походження надмірної кількості нітратів.
Ранні овочі, особливо тепличні, містять набагато більше цих речовин, ніж пізні. Тому потрібно бути обережними, щоб не перестаратися з дозою. Перша парникова зелень і овочі можуть призвести до важких отруєнь через перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться у певних кількостях в овочах, фруктах, вирощених у «прискореному режимі». Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції.
Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, столовий буряк, зелена цибуля, кріп, шпинат. Менше – цвітна капуста, огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька.
Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок. Найбезпечніші для вживання серед ранніх овочів – бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля. Разом з тим, нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів. А саме:
- найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;
- в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60 % менше, ніж у стеблі;
- в листі капусти нітратів на 60-70 % менше, ніж в качані – не давайте його дітям;
- в шкірці кавуна нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не заставляйте дітей виїдати кавун близько до шкірки;
- незрілі овочі і фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі;
- огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці.
Щоб вибрати найменш шкідливий продукт рекомендуємо:
- купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих місцях торгівлі, в жодному разі не на узбіччі доріг та стихійних ринках;
- купуючи овочі та фрукти, не соромтеся запитати у продавця наявність супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;
- купуйте овочі та фрукти натурального вигляду, вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані.
Щоб зменшити кількість шкідливих речовин в ранніх овочах та фруктах наполегливо рекомендуємо піддавати певній обробці овочі та фрукти перед споживанням, так можна позбутися 10-50% шкідливих речовин. Зокрема:
- перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;
- очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів, це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;
- вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусті, листовому салаті, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;
- перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;
- приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;
- нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.
Не будьте байдужими – бережіть своє здоров’я!