Широківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Центр громадського здоров’я України МОЗ України провів вебінар на тему «Стигматизація психічних розладів: прояви, причини та наслідки».

Дата: 23.08.2024 11:41
Кількість переглядів: 56

☝️Стигма — знак сорому, ганьби чи осуду, який призводить до того, що людину відкидають, дискримінують і виключають з різних сфер життя суспільства (ВООЗ).

Фахівці Центру, Софія Кіба та Андрій Птащенко, представили основні аспекти стигми та її вплив на життя людини з психічними розладами. Зокрема, було розглянуто:

✅етапи формування стигматизації, виявлення стигматизуючої лексики, практики побудови нестигматизуючого викладу інформації;

✅законодавчі аспекти у сфері охорони психічного здоров’я та правозахисний підхід в сфері охорони здоров’я;

✅заходи подолання стигми індивідуального рівня, випадки з психіатричної практики.

Олена Вінсент, амбасадорка психічного здоров’я проєкту Психічне здоров’я для України (MH4U) https://tinyurl.com/4psh37cd поділилася досвідом життя із психічним розладом, вплив стигми на щоденне життя, реакцію оточення на діагноз, роботу амбасадорів психічного здоров’я.

💔За даними ВООЗ, внаслідок вторгнення росії в Україну чверть населення перебуває в групі ризику виникнення психічних розладів. Стигматизація зачіпає не лише людей, які живуть з розладами психіки, але й їх родини, опікунів, фахівців із психічного здоров’я. Тому важливо плекати психічне здоров’я як на індивідуальному рівні, так і на рівні громади.

Для подолання стигми у сфері психічного здоров’я кожен з нас може:

➡️виявляти гуманне ставлення до людей з розладами психіки, розвивати співчуття, залучати людей з розладами психіки в усі можливі види діяльності;

➡️заохочувати рівність між сприйняттям фізичного та психічного здоров’я,

➡️використовувати нестигматизуючу лексику;

➡️вживати клінічні терміни та нейтральну термінологію в клінічному контексті, уникати евфемізмів;

➡️опиратись на науково-доказові джерела інформації, перевіряти інформацію.

Детальніше дізнатись про те, як варто говорити про психічне здоров’я ви можете завдяки освітньому онлайн-ресурсу «НаГАЙДайки» https://tinyurl.com/3vzfpnh9 що спирається на науково-обгрунтовані дані.

🎥Запис вебінару можна переглянути на YouTube-каналі Центру громадського здоров’я за посиланням https://tinyurl.com/23jn7n98 а презентації доповідей завантажити з гугл-диска https://tinyurl.com/5ce7d4un .

Матеріал підготовлений у рамках Всеукраїнської програми «Ти як?» (https://howareu.com/), ініційованої першою леді Олена Зеленська.

#тияк #освіта #психічнездоровяФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора