Широківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

📌Верховна Рада України ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду

Дата: 23.08.2024 11:43
Кількість переглядів: 36

Учора, 21 серпня, Верховна Рада України схвалила Проєкт Закону «Про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього», який був внесений Президентом України Володимиром Зеленським цього місяця. Ратифікація Статуту є одним з зобов’язань України в процесі Європейської інтеграції.

➡ Римський статут — міжнародний договір, який регламентує роботу Міжнародного кримінального суду (МКС), який має право переслідувати осіб, відповідальних за найтяжчі міжнародні злочини: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. Обговорюється і поправка до статуту про виокремлення п’ятого міжнародного злочину – екоциду. Розслідування усі цих типів злочинів є ключовим для відновлення справедливості в процесі деокупації Криму.

Україна вже визнала юрисдикцію МКС, коли скористалася механізмом, який міститься у пункті 3 статті 12 Римського статуту – визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду державою, яка не ратифікувала Римський статут.

Зокрема, Україна зробила 2 такі заяви:

🔸 Про визнання юрисдикції МКС щодо можливого вчинення злочинів проти людяності під час Майдану з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року;

🔸 Про визнання юрисдикції МКС щодо можливого вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів на всій території України (звісно, включно з Кримом і Донбасом) з 20 лютого 2014 року по теперішній час (без фінальної дати).

➡ Незважаючи на це, існує значне обмеження: МКС може розглядати злочини агресії лише у випадку, якщо обидві сторони конфлікту є учасниками Римського статуту. Це створює перешкоду для притягнення росії, яка не ратифікувала статут, до відповідальності за злочини проти України. Очікується, що у 2024 році Асамблея країн-учасниць Римського статуту розгляне питання про зміну цієї норми.

Ратифікація Римського статуту дозволить Україні:

🔸 активніше залучати МКС до розслідування та переслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та воєнних злочинів, що здійснюються на її території, зокрема в контексті війни з Росією. Це підвищить рівень міжнародного контролю за воєнними злочинами і сприятиме встановленню справедливості.

🔸 гармонізувати українського законодавства з міжнародним правом, що підвищить його ефективність у боротьбі з найтяжчими злочинами. Це також стимулюватиме розвиток правової системи в Україні відповідно до міжнародних стандартів.

🔸 більш ефективно захищати права своїх громадян, які постраждали від воєнних злочинів, як на національному, так і на міжнародному рівні. МКС стане додатковим механізмом для притягнення до відповідальності осіб, винних у порушеннях прав людини.

🔸 продемонструвати готовність дотримуватись міжнародних правових норм, що підвищить її міжнародний авторитет та посилить позиції на світовій арені.

🔸 активніше використовувати рішення МКС для накладення санкцій на тих, хто відповідальний за злочини проти України. Це може включати в себе арешт і судове переслідування осіб, які перебувають на міжнародному розшуку за ініціативою МКС.

Ратифікація Римського статуту для України є важливим кроком у забезпеченні справедливості, оскільки вона дозволить МКС розслідувати і притягувати до відповідальності осіб, відповідальних за злочини, вчинені під час агресії проти України.

Серед таких злочинів - примусовий призов жителів Криму до зс рф, переміщення цивільного населення, насильницькі зникнення кримських татар, протиправні арешти та жорстоке поводження з населенням. Усі ці злочини мають бути ретельно розслідувані, щоб забезпечити справедливість та покарання винних.

За інформацією Представництво Президента України в Автономній Республіці КримФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора