Широківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Обережно нове захворювання - лихоманка Західного Нілу

Дата: 10.09.2024 08:59
Кількість переглядів: 71

 Українці тільки почали звикати до життя з пандемією COVID-19, як на горизонті з’явилася нова небезпека — лихоманка Західного Нілу. В Україні з початку серпня цього року зареєстрований 41 лабораторно підтверджений випадок захворювання на гарячку Західного Нілу, а з початку року — 50 випадків

        Лихоманка західного Нілу - гостра зоонозна арбовірусна хвороба з трансмісивним механізмом передачі інфекції, яка у тяжких випадках характеризується гарячкою, запаленням мозкової оболонки і речовини головного мозку, лімфаденопатією, ураженням слизових оболонок, екзантемою. Захворювання передається переважно через укуси комарів. Це захворювання поширене у різних регіонах світу, особливо в теплих та вологих місцевостях, де комарі активно розмножуються. Вірус може інфікувати людей, птахів, коней та інших ссавців. Найчастіше хворіють на гарячку Західного Нілу влітку та восени.

        Основним джерелом та резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є перелітні птахи, які у крові мають високі концентрації вірусу, значно менше значення як резервуар мають деякі дрібні ссавці, гризуни та кажани. Комарі кусають інфікованих особин і можуть передати вірус іншим тваринам чи людям.  

Особливо вразливими є люди в місцях великої концентрації комарів і птахів: працівники тваринницьких комплексів і птахоферм, люди, які живуть біля водних об’єктів, а також мисливці, туристи, лісники, військовослужбовці, які тривалий час перебувають біля води чи на заболоченій території. Від людини до людини хвороба не передається.

        Симптоми лихоманки Західного Нілу можуть варіюватися від легких до важких, а у деяких випадках захворювання може протікати безсимптомно або у вигляді ГРЗ. Інкубаційний період триває від 2 до 14 днів, після чого можуть з’явитися перші симптоми лихоманки. Лихоманка Західного Нілу (ЛЗН) є небезпечною інфекцією, оскільки її прояви можуть суттєво відрізнятися в залежності від віку та стану здоров’я пацієнтів. Вірус може вражати як дітей, так і дорослих, а симптоми захворювання варіюються залежно від віку та стану імунної системи.

        Більшість випадків супроводжується симптомами, схожими на грип: підвищена температура, головний біль, слабкість, втома, біль у м’язах і суглобах, збільшення лімфатичних вузлів. У рідкісних випадках ЛЗН може призводити до серйозних ускладнень, таких як: висока температура, сильний головний біль (який часто не проходить від знеболюючих), скутість м’язів шиї, сплутаність свідомості, тремор, судоми, м’язова слабкість, блювота на тлі головного болю, яка не приносить полегшення. Такі симптоми можуть свідчити про розвиток енцефаліту або менінгіту і потребують негайної медичної допомоги. Тяжкі форми захворювання можуть тривати кілька тижнів або місяців і призводити до тривалого відновлення. Оскільки ускладнення лихоманки Західного Нілу можуть бути серйозними, своєчасне діагностування та лікування є ключовими факторами.  У більшості випадків захворювання має легку форму, проте у певних групах ризику ускладнення лихоманки Західного Нілу можуть призвести до вкрай серйозних наслідків.

         До групи ризику відносяться - люди похилого віку, які є найбільш уразливими до важких форм захворювання. З віком імунна система слабшає, що підвищує ризик розвитку серйозних ускладнень, таких як енцефаліт, менінгіт або навіть симптоми які подібні до поліомієліту; 

- люди з ослабленим імунітетом, лихоманка Західного Нілу у дорослого зазвичай протікає без ускладнень у вигляді звичного ГРЗ. Проте пацієнти, які страждають на хронічні захворювання або приймають імунодепресивні препарати є більш схильними до важких форм захворювання. Зокрема, це може стосуватися людей з ВІЛ, онкологічними захворюваннями чи аутоімунними порушеннями;

- діти, імунна система яких ще не повністю сформована, що підвищує ймовірність важчого перебігу лихоманки. Хоча більшість випадків у дітей протікає без ускладнень, у певних ситуаціях інфекція може викликати серйозні неврологічні розлади;

- вагітні жінки, вагітність може впливати на здатність організму боротися з інфекціями, тому майбутнім матерям варто бути особливо уважними до свого здоров’я.

        Щоб уникнути інфікування гарячкою Західного Нілу передусім бережіться від укусів комарів: носіть захисний одяг, використовуйте москітні сітки на вікнах, фумігатори та репеленти. Якщо помітили в себе симптоми грипу чи ГРІ невдовзі після укусів комарів, не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться до лікаря. Своєчасне звернення до лікаря є ключовим для запобігання серйозним ускладненням.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора