Широківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Спалення листя - небезпека для здоров’я людини та яка є альтернатива.

Дата: 01.10.2024 15:31
Кількість переглядів: 45

Ми живемо  і   навіть  не  підозрюємо, яку  шкоду  наносимо  собі  та  природі, спалюючи  сухе  листя  та  сміття, змушуючи  дихати  продуктами  горіння  себе   та  оточуючих.

З листям, як  правило,  горить  і  безліч  різноманітного  сміття, що  суттєво  посилює забруднення атмосфери. Не  спалюйте   картон, пластикові пляшки та пластикові пакети, гуму та продукти з неї - здавайте  ці  матеріали у  пункти  вторинної переробки  сировини.   При згорянні одного поліетиленового пакету, в повітря викидається близько 70 різних хімічних сполук,  при горінні гуми утворюється канцерогенна сажа і оксиди сірки. Дим містить пари та тверді часточки, які залишаються у повітрі на довгий час у завислому стані та потрапляють в організм людини через органи дихання. Як результат, відбувається подразнення очей, виникають труднощі з диханням, з’являється кашель та головний біль. Окрім чітких ознак, котрі більшість відчуває при появі задимлення, відходи продуктів згорання мають негативний вплив на імунітет людини, як наслідок, організму стає все важче самостійно боротися з захворюваннями. 

Спалення  листя, трави  та  сміття  заборонено  на  прибудинкових  територіях, в  контейнерах  для  сміття,  на  території  зелених  насаджень,  адже  виникає загроза  перекидання  вогню  на  житлові  будинки, сараї, тощо.

Спалення  сухостою може спричинити тяжкі наслідки,  такі  як  руйнування  родючого  шару  ґрунту,  загибель  тварин а також неконтрольоване поширення  вогню.

Враховуючи вищесказане, виникає запитання: що робити з сміттям в такому разі? Чудовою альтернативою спалення листя та порослі являється компостування. Цей метод не шкодить довкіллю, більше того, він навіть може приносити користь. Компост можна використовувати в якості добрива та для прикореневої  підкормки  дерев  і кущів, що, звісно, набагато краще, чим шкода, спричинена палінням сухої рослинності. Фото без описуФото без опису 

Пам'ятаймо, що стан нашого здоров’я та навколишнього природного середовища цілком і повністю залежить від нас!      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора