Широківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Щодо терміну призначення пенсій у зв'язку з втратоюгодувальника членам сімей осіб зниклих безвістиза особливих обставин

Дата: 14.10.2024 10:42
Кількість переглядів: 24

Відповідно до ст. 36 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі - Закон № 1058) пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається, зокрема, непрацездатним членам сім'ї особи, якій відповідно до Закону України від 12.07.2018 № 2505-VII (із змінами від 14.04.2022 № 2191-IX) “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин” (далі - Закон № 2505)надано правовий статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин, - незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Рідні військових, які мають статус “зниклий безвісти” мають право на оформлення пенсії у зв'язку з втратою годувальника. За українським законодавством ним можуть скористатись, як родичі, наприклад, непрацездатні батьки, дружина/чоловік, так і ті люди, які не мали родинного зв'язку, але були на утриманні зниклого.

Перелік непрацездатних членів сім'ї, які мають право на пенсії у зв'язку з втратою годувальника, визначено статтею 36 Закону № 1058.

Відповідно до статті 4 Закону № 2505 особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин у порядку передбаченому цим Законом, то вважається такою, що зникла безвісті за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи.

Згідно із Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону № 1058, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1 (із змінами), до заяви про призначення пенсії додається, зокрема, свідоцтво про смерть годувальника, рішення суду про визнання його безвісно відсутнім чи оголошення його померлим, або інформація з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Відповідно до абз. 2 п. 3 ч. 1 статті 45 Закону № 1058 у членів сім'ї особи, якій відповідно до Закону № 2505 надано правовий статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин, право на отримання у разі втрати годувальника виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань або до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Відповідно до п. 3 ст. 254 Цивільного Кодексу України від 16.01.2003      № 435-IV, якщо закінчення строку, визначеного місяцем, припадає на такий місяць, у якому немає відповідного числа, строк спливає в останній день цього місяця.

Заява про призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника та необхідні документи подаються  до сервісного центру Головного управлінняФото без опису Пенсійного фонду України. Звернутись за призначенням пенсії можна також через портал електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або через засоби порталу державних послуг Дія. У такому випадку до заяви додаються скановані копії оригіналів документів.

Обов'язково до пакету документів необхідно додати витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора