Широківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Держпродспоживслужба в Миколаївській області інформує:

Дата: 13.06.2025 15:18
Кількість переглядів: 69

На виконання протоколу №2 від 11.04.2025 року засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України субʼєктам господарювання, що утримують та/або здійснюють обіг тварин, сприйнятливих до збудників ящуру та/або блутангу, ветеринарним спеціалістам, в тому числі ліцензіатам та лікарям, які знаходяться в штаті суб’єкта господарювання  та які здійснюють обслуговування господарства та/або надають ветеринарні послуги, забезпечити суворе дотримання заходів біобезпеки, в тому числі виконання вимог Інструкції щодо профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2017 №431 (далі - Інструкція щодо ящуру) та Інструкції щодо профілактики та боротьби з блутангом (катаральною лихоманкою овець), затвердженої наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.12.2020 №2533 (далі - Інструкція щодо блутангу). У разі виникнення підозри або виявлення хвороби, що підлягає повідомленню, негайно повідомити фахівців ветеринарної медицини.

Ящур – гостра, висококонтагіозна хвороба тварин, що належить до ряду парнокопитих підряду жуйних, а також сімейства свиней та виду Camelus bactrianus із сімейства верблюдових. Захворювання проявляється лихоманкою, везикулярним враженням ротової порожнини, вінчика, у корів - вим’я, а у молодих тварин враженням міокарда та скелетних м’язів, відмічається слинотеча, наявність невеликої круглої або овальної форми виразки слизової оболонки рота (афт), ерозії на слизовій оболонці ротової порожнини та язика, підвищення температури тіла, кульгавість та зниження апетиту. У новонародженого молодняка ящур проходить у гострій формі з подальшою загибеллю тварин, без утворення афт.

Важкість клінічних ознак залежить від штаму вірусу, віку, виду та породи інфікованих тварин. 

До вірусу ящуру сприйнятливі велика рогата худоба, свині, вівці, кози, верблюди, буйволи, яки, олені, косулі, джейрани, сайгаки, тури, лосі, кабани, антилопи, слони, ведмеді, зебри та інші парнокопиті. На ящур може хворіти й людина. Основний шлях інфікування людей відбувається через вживання при споживанні необеззараженого молока від хворих на вірус ящуру тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м'ясо. Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-краплинним шляхом при контакті з хворою твариною.

Основним джерелом інфекції є тварини, хворі на ящур, та тварини, які перебувають в інкубаційному (прихованому) періоді хвороби. Переносниками ящуру можуть бути і несприйнятливі до хвороби тварини – собаки, коти, коні, а інколи кури, качки, гуси, синантропна птиця тощо.

Шляхи передачі ящуру:

  • прямий контакт з інфікованими свійськими або дикими тваринами. Виділення вірусу відбувається через дихання, зі слини, носового слизу, лімфи із лопнувших афт, фекалій та сечі, молока та сперми;
  • контаміновані продукти тваринного походження (необроблені м’ясні продукти, харчові відходи та молоко). Вірус здатен зберігатись від одного дня до декількох тижнів;
  • корми, вода, підстилка, обладнання, забруднений одяг та взуття обслуговуючого персоналу, які і є факторами передачі вірусу ящуру;
  • може передаватись через повітря (вітер) за низької температури та високої вологості.

Інкубаційний період може тривати від декількох днів до двох тижнів (з моменту зараження до моменту прояву перших клінічних ознак проходить від 7 до 14 днів у великої рогатої худоби та 21 день у інших сприйнятливих тварин).

Хвороба має здатність швидко поширюватись на значній території, серед молодняку викликає високий падіж та поодинокі летальні випадки серед дорослих тварин.

ПРИ ПОТРАПЛЯННІ ВІРУСУ ДО ГОСПОДАРСТВА ВСЕ ПОГОЛІВ`Я ТВАРИН ПІДЛЯГАЄ ЗНИЩЕННЮ!!!

Виникнення ящуру може негативно вплинути на розвиток сільського господарства та викликати значні економічні збитки. Спалах хвороби в країні миттєво викличе заборону експорту тварин та тваринницької продукції до всіх країн, вільних від ящуру.

Заходи щодо профілактики ящуру

Усі господарства незалежно від форми власності зобов’язані дотримуватись вимог закритого режиму роботи, а саме належних умов утримання, годівлі та експлуатації сільськогосподарських тварин. Суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з утриманням і обігом тварин, повинні забезпечувати дотримання:

1) охоронно-обмежувальних заходів при перевезеннях (переміщеннях) тварин, продукції тваринного та рослинного походження, а також контролю за формуванням ферм, стад, отар тощо;

2) обов’язкового профілактичного карантинування тварин, які надходять у господарство;

3) контролю за станом здоров’я тварин на усіх етапах їх утримання, у тому числі при карантинуванні тварин, які надходять у господарство;

4) регулярного очищення й дезінфекції приміщень, інвентарю, територій;

5) забезпечення обслуговуючого персоналу спецодягом, взуттям і предметами особистої гігієни;

6) обмеження доступу на тваринницькі ферми сторонніх осіб, обов’язкової наявності санпропускників, дезбар’єрів, огородження.

Питання профілактики, недопущення занесення та ліквідації захворювання тварин на ящур регулює Інструкція щодо профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур, затверджена наказом Мінагрополітики від 07.08.2017 №431, відповідно до якої проводяться заходи щодо профілактики та боротьби з ящуром тварин.

Наразі Україна має статус країни вільної від ящуру без вакцинації, тому забороняється використання, у тому числі виробництво, вакцин проти ящуру та застосування гіперімунних сироваток проти ящуру, крім випадків, визначених  вищезгаданою Інструкцією.

Ідентифікація та реєстрація тварин відіграють ключову роль у запобіганні поширенню хвороб. Вчасний облік та контроль за переміщенням поголів’я дозволяють швидко локалізувати можливий спалах, мінімізувати економічні втрати та захистити здоров’я як тварин, так і людей.

Блутанг (Febris catarrhalis infectiosa ovium, BTV) – це інфекційне трансмісивне вірусне захворювання, до якого є сприйнятливими жуйні тварини. Хвороба характеризується запально-некротичним ураженням слизових оболонок, язика, шкіри, копит. Вірус блутангу вражає всіх жуйних, частіше овець та велику рогату худобу.

Це патогенний вірус Bluetongue, виду Orbivirus, родини вірусів Reoviridae. Cеротипи вірусу мають різну вірулентність.

Нині блутанг – хвороба з прогресуючим ареалом, поширена глобально, тому його віднесено до транскордонних захворювань.

Економічні збитки від даного захворювання зумовлені високою летальністю (90-100%). За оцінками Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA), спалахи можуть призвести до мільйонів євро збитків лише за кілька місяців.

Блутанг належить до конвенційних інфекційних захворювань віднесених до списку WOAH, в разі його виникнення вводяться обмеження на міждержавну торгівлю м’ясом, вовною та худобою згідно з міжнародними умовами (OIE). Характеризується блутанг сезонністю, яка збігається з періодом тепла і дощів. Захворюваність спадає в разі зниження температури.

Передається через укуси деяких видів комах виду «Culicoides imicola», або інших видів комах роду «Culicoides», які здатні переносити збудник блутангу. Прямого зараження між тваринами не відбувається.

Також існує небезпека поширення хвороби від тварин, які перехворіли. Зберігається вірус BTV в крові овець упродовж 3-4 місяців, великої рогатої худоби – 1-2 років. Такими ж вірусоносіями у міжепізоотичний період можуть бути кози, олені, лосі, деякі гризуни й багато видів екзотичних і диких тварин. Крім того, значна роль у непрямій трансмісії збудника блутангу належить перелітним птахам. Вони можуть переносити його на значні відстані й цим спричиняти несподівані спалахи хвороби в різних регіонах планети.

Можлива також передача вірусу через сперму до самиці, а потім через плаценту до плода.

До клінічних ознак захворювання належать: лихоманка, слинотеча, набряк губ, запально-некротичне ураження ротової порожнини, ціаноз язика, кон’юнктивіт, аборти.

У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити:

Баштанське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Миколаївський області: вул. Вишнева, 2, м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101, тел. (05158)2-55-25

           Баштанська районна лікарня ветеринарної медицини МОДЛВМ:

  • Снігурівський відділ - 068 820 9779;
  • Баштанський відділ - 067 103 7526;
  • Березнегуватський відділ - 097 332 4590;
  • Казанківський відділ – 098 070 25 00;
  • Новобузький відділ - 068 066 4720

 Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь