Широківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Новини

Дата: від до Скинути

Увага !Важлива інформація

Увага !Важлива інформація

ПОВІДОМЛЕННЯ RASFF № 2021.2582-FUP1 ЩОДО ВИЯВЛЕННЯ SALMONELLA ENTERITIDIS У КУРЯТИНІ, ЩО ЕКСПОРТУВАЛАСЬ З ПОЛЬЩІ Снігурівське управління  інформує, що до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надійшов лист Держпродспоживслужби від 28.05.2021 11.1.3-26/12605 «Щодо повідомлення RASFF № 2021.2582-fup1». Відповідно повідомлення RASFF стосовно виявлення Salmonella Enteritidis у курятині, що експортувалась з Польщі (виробник: Rolnicza Spoldzielnia Produkcyjna, Rojewo; відправник: Mitmar Sp. zo.o., Glowno), після чого зазначену продукцію перероблено на м’ясо механічного обвалювання та надіслано до України (отримувач: ТОВ «Фішзахід», вул. Городоцька, 355Г, м. Львів, 79040). Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган при виявленні невідповідності та вжиті заходи. У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Снігурівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: вул. Ломоносова, 12, м. Снігурівка, Миколаївська обл., 57301 тел.: (05162) 2-14-53 та e-mail: [email protected] Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Снігурівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

15:33 02.06.2021

Увага !Важлива інформація

Увага !Важлива інформація

ПОВІДОМЛЕННЯ RASFF № 2021.2582-FUP1 ЩОДО ВИЯВЛЕННЯ SALMONELLA ENTERITIDIS У КУРЯТИНІ, ЩО ЕКСПОРТУВАЛАСЬ З ПОЛЬЩІ Снігурівське управління  інформує, що до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надійшов лист Держпродспоживслужби від 28.05.2021 11.1.3-26/12605 «Щодо повідомлення RASFF № 2021.2582-fup1». Відповідно повідомлення RASFF стосовно виявлення Salmonella Enteritidis у курятині, що експортувалась з Польщі (виробник: Rolnicza Spoldzielnia Produkcyjna, Rojewo; відправник: Mitmar Sp. zo.o., Glowno), після чого зазначену продукцію перероблено на м’ясо механічного обвалювання та надіслано до України (отримувач: ТОВ «Фішзахід», вул. Городоцька, 355Г, м. Львів, 79040). Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган при виявленні невідповідності та вжиті заходи. У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Снігурівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: вул. Ломоносова, 12, м. Снігурівка, Миколаївська обл., 57301 тел.: (05162) 2-14-53 та e-mail: [email protected] Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Снігурівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

15:33 02.06.2021

Увага !Важлива інформація

Увага !Важлива інформація

Правильне харчування – запорука здоров’я! Здорове харчування – це не тільки гарне самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але і любов, і повага до себе, це прагнення до здорового та довгого життя. Все наше життя підпорядковується певним законам. Тому цілком природно, що і стосовно харчування існують закони. Адже харчування є невід’ємною частиною нашого життя. Перший закон здорового харчування «Закон відповідності калорійності їжі, споживаної людиною, кількості енергії, що витрачається на підтримку життєдіяльності». Це означає наступне – скільки спожив, стільки і витратив. Цей закон нерозривно пов’язаний з поняттям калорійності. Найбільш калорійними є продукти, що містять жири. Проте це не означає, що треба від них відмовлятися. Жири необхідні для будівництва мембран клітин, є джерелом енергії. Кожному прихильнику здорового способу життя необхідно знати добову норму калорій і співвідношення білків, жирів і вуглеводів. Добова норма білків, жирів і вуглеводів: Жири — 20-30% Вуглеводи — не більше 50% Білки — 20-30% Зрозуміло, що добове споживання калорій залежить від віку, статі та роду занять, тому воно різне. Другий закон здорового і правильного харчування «Закон відповідності хімічного складу добового раціону людини його потребам у харчових та біоактивних речовинах». Наш організм не може самостійно виробляти вітаміни і мінеральні речовини, хоча вони нам просто необхідні. Саме тому в раціон харчування необхідно включати різноманітні овочі і фрукти, зернові і молочні продукти, продукти рослинного походження, як джерела вітамінів та мінеральних речовин. Це можна описати наступними десятьма правилами. 10 правил здорового харчування, яких варто дотримуватись кожному • Вживайте лише натуральні продукти. Напівфабрикати, продукти з безліччю консервантів, барвників, підсилювачів смаку не вписуються в систему здорового харчування. Адже така їжа уповільнює обмін речовин і заважає виводити токсини. • Вживайте менше рафінованих продуктів. Очищені продукти позбавлені такого важливого компонента, як клітковина, яка необхідна для роботи травних органів, харчування лакто-і біфідумбактерій, що населяють стінки кишечника. Тобто, замість білого хлібу – обирайте цільнозерновий, а замість білого рису – бурий. Звичайний рафінований цукор можна замінити медом. • Вживайте більше білка. По-перше, білкова їжа дає довге відчуття ситості. По-друге, багата незамінними амінокислотами. До таких продуктів відносяться різні види м’яса, кролик, перепілка, риба і морепродукти, тріска, окунь, креветки, кальмари, морські гребінці тощо. • Їжте фрукти і овочі щодня. Намагайтеся щодня з’їдати не менше 300 грамів свіжих овочів і 300 грамів свіжих фруктів. З цими продуктами ви отримуєте розчинну і нерозчинну клітковину і необхідні вітаміни. • Використовуйте рослинні олії. Рослинні олії – це найкраще джерело незамінних жирних кислот. Для прикладу, завжди тримайте на кухні лляну, кунжутну та оливкову олію. • Дотримуйтеся режиму. Намагайтеся робити 3-4 прийоми їжі в день, так як проміжок більше 5 годин уповільнює метаболізм і налаштовує організм на економну витрату енергії. Наслідок – накопичення жирових відкладень. • Обмежте швидкі вуглеводи. Цукор з солодощів і хлібобулочних виробів швидко всмоктується в кров і піднімає рівень глюкози. Слідом за цим слід настільки ж стрімке її зниження. Такі різкі коливання цукру негативно відбиваються на роботі організму. • Зменшіть кількість солі. Звичайну кухонну сіль краще замінити на морську або йодовану. У кухонної солі тільки два мікроелементи – натрій і хлор, тоді як в морській їх налічується до 90. Потрібно намагатися поступово знижувати споживання солі. Зовсім відмовлятися не потрібно. Однак надлишок солі викликає затримку рідини в організмі, призводить до набряків і підвищеного тиску. • Пийте воду. Потрібно випивати не менше 1,5-2 літри води щодня. Пам’ятайте, що кава і соки не замінюють воду. • Готуйте їжу правильно. Мінімальна теплова обробка – запорука збереження цілісної структури продуктів. Наприклад, крупу або макарони можна варити всього кілька хвилин. Для м’ясних і рибних продуктів найбільш підходящими способами вважаються варіння, приготування на пару, запікання в духовці. А от від смаження чи фритюру варто відмовитись взагалі. Харчуйтеся правильно, красиво та із задоволенням! З турботою про Вас Снігурівське управління Головного управляння Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

16:58 20.05.2021

Увага !Важлива інформація

Увага !Важлива інформація

Щодо профілактики та встановлення факту отруєння бджіл Пасічників з початком сезону підстерігає чимало проблем, лише одна з яких – масова загибель бджіл внаслідок отруєння пестицидами. При цьому пестициди, якими обробляють поля проти шкідників, не завжди одразу вбивають бджіл, а роблять їх вразливими до кліщів та несприятливих факторів навколишнього середовища. Провина за отруєння лежить не тільки на замовникові хімічних обробок, значну відповідальність несуть і власники пасік. Основною проблемою отруєння бджіл насамперед є відсутність конструктивного діалогу між пасічником та фермером. Адже, дохід пасічника, залежить від квітучого поля фермера, а фермера від бджолиного запилення. В основному від отруйних речовин страждають пасіки. В минулому році таких випадків було три по Миколаївській області: у Веселинівському, Березнегуватському та Первомайському районах. Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 13.02.2021 №338 «Про деякі питання у сфері бджільництва» затверджено Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл. Отруєння бджіл засобами захисту рослин може настати внаслідок недотримання суб’єктами господарювання встановлених регламентів та санітарних норм і правил транспортування, зберігання, торгівлі та застосування засобів захисту рослин. Ступінь небезпеки засобів захисту рослин для бджіл визначається з урахуванням їх класу небезпечності, класифікації за цільовим призначенням (інсектицид, фунгіцид, гербіцид, десикант тощо), препаративної форми і способу застосування. Отруєння бджіл засобами захисту рослин також може бути спричинене: 1) неповідомленням або несвоєчасним повідомленням власників пасік про час, місце і характер майбутнього застосування засобів захисту рослин для відповідного реагування; 2) наданням неповної інформації про заплановане застосування засобів захисту рослин і необхідні обмеження; 3) недостатнім забезпеченням пасік відповідним обладнанням для ізоляції вильоту бджіл з вулика або несвоєчасним вивезенням бджолиних сімей у безпечне місце; 4) неповідомленням власниками пасік місцевих державних адміністрацій або органів місцевого самоврядування (далі - органи місцевого самоврядування) про місце перебування пасіки під час кочівлі. Дозволяється застосування засобів захисту рослин, які пройшли державну реєстрацію та включені до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, відповідно до Закону України «Про пестициди і агрохімікати». Застосування засобів захисту рослин повинно здійснюватися згідно з переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, і доповненнями до нього, які містять науково обґрунтовані регламенти застосування препаратів (норми витрат, кратності обробок, обмеження щодо способу, періоду обробок, строків останньої обробки до збирання врожаю тощо) та є обов’язковими для дотримання всіма фізичними особами та суб’єктами господарювання. Фізичні особи та суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, повинні вживати всіх заходів з метою попередження отруєння бджіл. Фізичні особи та суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення про застосування засобів захисту рослин (далі - завчасне повідомлення) за три доби до запланованого їх застосування. Завчасне повідомлення подається фізичною особою та суб’єктами господарювання до органів місцевого самоврядування, на адміністративній території яких (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин) планується застосування засобів захисту рослин. У разі якщо територія, на якій планується застосовування засобів захисту рослин, знаходиться на адміністративній території двох чи більше органів місцевого самоврядування (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин), завчасне повідомлення подається до всіх таких органів місцевого самоврядування. Доведення змісту завчасного повідомлення до відома власників пасік здійснюється шляхом його опублікування на офіційній інтернет-сторінці органів місцевого самоврядування або в засобах масової інформації місцевого рівня або оголошення завчасного повідомлення по радіо та/або телебаченню місцевого рівня, а також шляхом його надсилання особистим повідомленням на телефон чи на електронну адресу, зазначені під час реєстрації або кочівлі пасіки. Завчасне повідомлення про використання засобів захисту рослин на одній земельній ділянці (декількох земельних ділянках в одній місцевості) подається кожного разу фізичними особами та суб’єктами господарювання до органів місцевого самоврядування в разі використання засобів захисту рослин. Усі роботи із засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с. Як виняток, допускається проведення обробок удень у похмурі та прохолодні денні години з температурою навколишнього повітря нижче +10 °C. Заборонено обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл. На період обробки власник пасіки повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін (не більше ніж 12 годин), передбачений обмеженнями в разі застосування засобів захисту рослин. Для ізоляції бджіл у вуликах гнізда розширюють до повного комплекту рамок або ставлять магазини. На двокорпусні або багатокорпусні вулики залежно від сили сімей ставлять додаткові корпуси з половинною кількістю рамок, зверху одягають раму з металевою сіткою (розмір вічка 2,5 х 2,5 мм або 3 х 3 мм), сітку накривають тканиною і за необхідності кладуть утеплення. У день запланованого застосування засобів захисту рослин зранку, до початку льоту бджіл, льотки закривають з використанням льоткових загороджувачів із вентиляційними отворами, знімають із сітки утеплення. У жарку безвітряну погоду під кришку підкладають рейки завтовшки 1-2 см. У вулик дають воду в стільниках, годівницях або напувалках. На ніч льотки відчиняють. Під час застосування засобів захисту рослин в умовах закритого ґрунту обробку проводять увечері після закінчення льоту бджіл або бджіл ізолюють у вуликах на строк, передбачений обмеженнями щодо застосування засобів захисту рослин. До роботи із засобами захисту рослин допускаються особи, які пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідне посвідчення (допуск), допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами відповідно до Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 вересня 1995 року № 746. У разі перевезення бджолиних сімей з місця фактичного розташування пасіки, зазначеного під час її реєстрації, власник пасіки або уповноважена ним особа зобов’язаний за два календарних дні повідомити органи місцевого самоврядування, на території яких він планує розмістити пасіку, про дату ввезення та вивезення пасік, надати свої контактні дані (номер телефону та адресу електронної пошти). Пасічник, який не повідомив органи місцевого самоврядування за новим місцем розміщення пасіки про перебування пасіки, бере на себе всі ризики завдання шкоди або загибелі пасіки внаслідок застосування засобів захисту рослин. Обстеження пасіки і фіксація випадків отруєння бджіл на вимогу та за заявою власника пасіки до органів місцевого самоврядування здійснюються постійно діючою Комісією із встановлення факту отруєння бджіл. Комісія збирається невідкладно після надходження до органу місцевого самоврядування заяви про встановлення факту отруєння бджіл від власника пасіки, зареєстрованої на відповідній території, або уповноваженої ним особи, але не пізніше ніж через 24 години після надходження такої заяви. Наявність та кількість бджолиних сімей у власника пасіки підтверджуються ветеринарно-санітарним паспортом пасіки. У разі відсутності ветеринарно-санітарного паспорта пасіки або записів у ньому про кількість бджолиних сімей (наявних та таких, що перевезені на кочівлю) інформація власника пасіки про наявну кількість бджолиних сімей не береться до уваги. Відбір зразків для проведення аналізів (лабораторних досліджень) повинен здійснюватися однаковими методом та способом відповідно до законодавства. Відібрані зразки упаковуються, опломбовуються та передаються власнику пасіки для доставки в лабораторію. До відібраних зразків додається супровідний лист.

16:04 13.05.2021

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора